Nejoblíbenější povolání aneb čím chtějí děti být

Datum publikace: 28.11.2011

Kategorie: Výchova

Chce být Váš syn popelářem nebo automobilovým závodníkem? A Vaše dcera by se ráda stala ošetřovatelkou zvířat v cirkuse? Nebojte, ještě není o všem rozhodnuto. Profese, které chtějí děti vykonávat, se obvykle s věkem mění.    

Od popelářů k pilotům
Nejprve popeláři, poté hasiči, policajti, záchranáři, to jsou profese, které většinou jako první zajímají malé chlapečky. Jako první kolem 1 roku věku přichází na řadu popeláři. Děti fascinuje především jejich obrovské popelářské auto. Vyhovuje jim pravidelnost, se kterou popeláři přijíždějí. Za nějakou dobu (kolem dvou tří let) přijdou chlapečkové na to, že hasiči nebo policajti jsou mnohem akčnější. Předškoláci a mladší školáci už si přejí být automobilovými závodníky, anebo piloty v letadle. Proč? Kluky zajímá technika, kola, auta a dobrodružství. Velkou roli při výběru povolání pak hraje profese tatínka, a jak je v ní úspěšný, dále povolání tatínků kamarádů, které dítě obdivuje, a samozřejmě také sledování televizních pořadů, kde je spousta hrdinů. Nemá smysl dětem nějaké profese vymlouvat, anebo dokonce zakazovat. Naopak si je získáte, když jim umožníte, aby se například s hasiči setkaly přímo a postupně se dozvěděly také ty méně zábavné věci, které tato práce obnáší.         

Co zajímá holčičky   
Holčičky se nejprve v batolecím věku starají o miminka, panenky, nebo plyšová zvířátka, vaří v dětské kuchyňce, napodobují žehlení a dělají vše, co dělá maminka. Když začnou chodit do školky, přejí si být paní učitelkou ve školce, a později ve škole. Pak si dívky často najdou vzor. Může to být slavná zpěvačka, krasobruslařka, modelka, ale také lékařka nebo policistka. Vliv médií na volbu povolání je velice silný. Pokud některé z přání, například být zpěvačkou, anebo tanečnicí, přetrvává, měli bychom zjistit, zda má dcera talent a jak je její zájem vážný. Opět je dobré, když dítěti žádnou z profesí nezakazujete, ale umožníte mu, aby získalo širší náhled, třeba ho přihlásíte na kroužek. Nejednou dojde k tomu, že dívka chtěla být baletkou nebo tanečnicí, rodiče jí přihlásili na kroužek a ona pak svůj názor změnila.          

Přečtěte si také

Tagy: čím chtějí děti být

Komentáře